Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Coronacrisis houdt kinderopvang in houdgreep’

Maurice Simmerok, managers bij kinderopvangorganisatie Mikz in Midden-Brabant, doet aan Omroep Brabant een boekje open over de heftige tijd waarin Mikz zich bevindt. De coronacrisis houdt de kinderopvang in een houdgreep: groepen sluiten, de kosten voor (snel)testen en compensatie aan ouders rijzen de pan uit en ouders tonen niet altijd begrip.
coronacrisis-houdt-kinderopvang-in-houdgreep
1STunningART / stock.adobe.com

Dat meldt Omroep Brabant, na een rondgang bij verschillende kinderopvangorganisaties in Brabant.

‘Acht van onze groepen moeten deze week minstens een dag dicht’, vertelt Maurice Simmerok, manager bij kinderopvangorganisatie Mikz in Midden-Brabant, aan Omroep Brabant. De manager kampt dagelijks met een stroom aan ziekmeldingen van pedagogisch medewerkers: gemiddeld zo’n vijf per dag. Tel daar de quarantainegevallen bij op en medewerkers die zich halsoverkop moeten laten testen bij de snelteststraat wanneer ze zich niet lekker voelen of een nauw contact ziek is.

Onder de groepsleiders is het verzuim nog groter: dat schommelt al weken tussen de 17 en 24 procent. Simmerok: ‘Zij zitten in de frontlinie. Dit is een heel groot probleem.’

Hoge kosten

Dat zorgt er niet alleen voor dat het haast onmogelijk is om dagelijks de planning rond te krijgen qua personele bezetting, maar het testen brengt ook hoge kosten met zich mee. ‘En dan zijn er de extra kosten. Simmerok heeft afgelopen week voor 6.000 euro sneltesten gekocht, zodat medewerkers zichzelf twee keer per week preventief kunnen testen. ‘Daar kunnen we zo’n 2,5 week mee vooruit.’ Heeft iemand klachten? Dan volgt een test bij de snelteststraat. ‘Dat hebben we sinds het begin van de coronacrisis zo’n 900 keer laten doen, voor 47 euro per test.’

Daar bovenop wordt de kinderopvang nog niet betaald door politiek Den Haag voor de compensatie aan ouders, voor de kinderopvang die niet geboden kan worden tijdens sluiting. ‘We zitten al op vier ton. Zo’n financiële regeling vanuit Den Haag moet er nu echt komen.’

Gerard Craanen is directeur bij Kinderopvang Midden-Brabant. Aan het verlanglijstje voor de branche voegt hij nog een vurige wens toe: ‘Geef de medewerkers in de kinderopvang voorrang in de boostercamapgne.’ Lees het volledige artikel van Omroep Brabant.

‘Amper oog en oor voor kinderopvang’

Angelique is personeelsplanner bij Kinderopvang Walcheren. Zij werkt al 26 jaar in de kinderopvang en voor haar is de maat vol. Zij vindt dat minister-president Mark Rutte ‘amper oog en oor heeft voor de kinderopvang’ met de maatregelen in deze coronaperiode. Zij schreef hem een openhartige brief, die wij (met haar toestemming) deelde op onze Facebookpagina. We delen de brief hieronder:

Beste meneer Rutte,

Al weken zit ik te twijfelen of ik dit moet delen maar er moet me nu toch echt iets van het hart.

Al 20 maanden werken wij in de kinderopvang met man en macht om alle roosters dagelijks rond te krijgen en om maar open te kunnen blijven voor ouders.

Al 20 maanden volg ik het nieuws aandachtig en natuurlijk kijk ik naar de persconferenties en houd ik mij aan alle regels. Heel vaak heb ik u ook verdedigd. Ik ben mij bewust van het feit dat u een hele moeilijke positie heeft maar u heeft hier wel zelf voor gekozen. U kan het nooit goed doen want de één wil dit en de ander dat. Maar goed u hoeft en kan ook niet met iedereen vrienden blijven en worden. Uw rol is te doen wat nodig is.

Ik neem het u dan ook best kwalijk dat u vaak veel te laat ingrijpt en ook veel te snel versoepelt. Natuurlijk is dit een nieuwe en uitzonderlijke situatie, maar ik ga ervan uit dat u ook leert van u fouten. Dit zie ik nu te weinig terug. Waar ik nog het meest in teleurgesteld ben is dat u amper oog en oor heeft voor de kinderopvang. Het gaat vaak alleen maar over de zorg en het onderwijs. Beseft u dat de medewerkers op de groepen geen 1,5 meter afstand kunnen houden van de kinderen en op de groep niet met mondkapjes kunnen werken? Beseft u dat wij ook moe zijn en ook een hele hoge werkdruk hebben?

Volgens mij weet u ook wel, diep in uw hart, dat met deze maatregelen we er echt nog niet zijn. Grijp daarom in en doe wat er nodig is!

Ik ga nu bijkomen van de afgelopen werkweek, proberen voldoende bij te tanken en me geestelijk voorbereiden op volgende week…

Ik nodig u van harte uit om een keer een dag met mij mee te lopen als personeelsplanner. Dan ziet u het effect onder andere van de door u gemaakte keuzes en de werkdruk. Hopelijk benoemt u hierna ook af en toe de kinderopvang. Zie ik u aanstaande maandag om 07.30 uur? De koffie/thee staat klaar!

‘Personeel loopt al maanden op tandvlees’

De brief van Angelique maakt veel los in de branche. Op Facebook volgden onder meer deze reacties:

Astrid: ‘Heel mooi geschreven en goed verwoord! Zo is het maar net! Angelique heeft de juiste snaar geraakt en hoop dat Rutte inderdaad eens langs komt en ziet wat en hoe! Petje af voor alle pm’ers die zich zo enorm inzetten om alles draaiend te houden!

Bianca: ‘Amen! Zo mee eens. Het personeel van de kdv’s loopt al maanden op hun tandvlees en voelt zich onveilig op hun werk. Maar wij moeten openblijven met gevaar voor eigen gezondheid. Ja, ook ik moet er sinds deze week aan geloven en heb nu ook Covid! En het ergste is dat ik mij dan nog schuldig voel om niet te kunnen werken, omdat mijn collega’s het al zo zwaar hebben. Maar ik denk zelf dat ik juist ziek geworden ben, doordat ik op mijn tandvlees loop en bekaf ben, omdat we alles maar moeten pikken en “gewoon” door moeten werken ondanks de besmettingen onder de ouders, kinderen en collega’s die bij het kdv komen en werken. Niet alleen de zorg en het onderwijs hebben het zwaar. Ga nou eens nadenken en zoek een oplossing voor de langere termijn!

‘Hopelijk is 2022 een rustiger jaar voor ons in de kinderopvang’

Jemina: ‘Zo mee eens collega! Ben nog aan het bijkomen van een covid-besmetting maar valt echt tegen. Erg moe nog en mijn hoofd werkt niet mee. Ben er nog niet.

Ondertussen moet een collega nu haar derde quarantaine week in gaan, een andere collega die gaat ook in quarantaine en bij nog meer ziekte dan weet ik even niet hoe ik dat moet gaan oplossen.

Ik ben zo blij met al onze mensen en ik hoop zo dat we ze niet te veel extra moeten belasten de komende weken. Ze verdienen de rust die ze nodig hebben. Hopelijk is 2022 een rustiger jaar voor ons in de kinderopvang.

2 REACTIES

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.